Vitamines

Vitamine is een combinatie van het Latijnse ‘vita’ (= leven) en ‘amine’ (= stikstofbevattende verbinding).
Het woord ‘vitamine’ werd voor het eerst gebruikt in 1911, later werd pas bekend dat niet alle vitamines een aminestructuuur (stikstof) bevatten.

Er zijn in totaal 13 soorten vitamines. Vitamines verdeel je in twee groepen:

1. De in vet oplosbare  (Vitamine A, D, E en K)
2. De in water oplosbare  (Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12, foliumzuur (B11), biotine (B8) en vitamine C)

De eerste 4 vitamines (de in vet oplosbare) zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen, ze kunnen opgeslagen worden in de weefsel van het lichaam. De overige 9 vitamines (de in water oplosbare) zitten in het vocht dat in voedingsmiddelen zit. Water oplosbare vitamines (uitzondering vit.B12) kunnen niet goed worden opgeslagen in het lichaam, een teveel aan deze vitamines plas je gewoon uit.

B-vitamines samen word ook wel het B-complex genoemd.

Vitamines en mineralen werken samen, ze zijn voor hun werking zelfs afhankelijk van elkaar.

Voorbeeldje:
Neem nou complexe antioxidantsystemen, antioxidanten zijn beschermende stoffen. Agressieve deeltjes die de lichaamscellen en -weefsels aantasten zijn vrije radicalen. Antioxidanten kunnen deze vrije radicalen onschadelijk maken door ze te “vangen”. Groenten en fruit zijn rijk aan antioxidanten, dit is 1 van de redenen waarom het zo gezond is om veel groenten en fruit te eten.

Bètacaroteen, foliumzuur, vitamine C, vitamine E en selenium zijn de belangrijkste voedingsantioxidanten. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s